In English

Bemutatkozás

Kiadványok

Tanári kézikönyv

Szöveggyűjtemény

Eve Bunting: A Rettentő Valamik

Kovács Mónika (szerk.): Holokausztoktatás és autonómiára nevelés

Kovács Mónika: Zsidóság a magyar tankönyvekben

Hírlevelek

Tanártovábbképzések

Szemtől szemben a történelemmel és önmagunkkal

Tolerancia a demokráciában

Konferenciák

Holokauszt és Állampolgári Felelősség Oktatási Fórum

A demokrácia és a szovjet-típusú társadalom öröksége

Engedelmesség és ellenállás

"Párbeszéd a jövőért"

Sajtóvisszhang

2001. évi beszámoló

Linkek

HaNNaH aReNDT Egyesület

1064, BUDAPEST
Izabella u. 46.

Tel: 30/ 365 56 39,
Fax: 34/ 540 681

E-mail{Montessori Műhely, 2001/2}
KÖNYVISMERTETÉS

Eve Bunting: A Rettentő Valamik


A könyv főszereplője Kisnyuszi, aki békében él az erdei tisztáson a többi nyúl és más állatok társaságában, addig a napig, amíg a Rettentő Valamik meg nem jelennek a színen. Az első napon a Rettentő Valamik a tollas állatokat hurcolják magukkal, és azok az állatok, akiknek nincs tolluk megkönnyebbülve veszik tudomásul, hogy nem értük jöttek, ők biztonságban vannak. A madarak elhurcolása után hamar megszületik a válasz, vajon miért is "érdemelték meg" sorsukat, "mindig túl zajosak voltak". A Rettentő Valamik azonban visszatérnek és magukkal viszik a bozontos farkú mókusokat. A nyulak ismét csak megtalálják a magyarázatot, "a mókusok mindig kapzsik voltak". Következő áldozataik a vízben élő állatok, és a nyulak erre is könnyen magyarázatot találnak, "a halak hideg, barátságtalan lények, sohasem álltak szóba velünk". Nemsokára a tüskéshátúakért is eljönnek és nem marad más a tisztáson csak a nyulak. Végül a Rettentő Valamik a nyulakért is eljönnek és Kisnyuszi, aki elbújik egy kő mögött egyes egyedül marad a tisztáson. Ekkor Kisnyuszi ráeszmél, hogyha az állatok nem nézték volna tétlenül, ahogy a többi állatot elhurcolják, talán megmenekülhettek volna. "Bárcsak összefogtunk volna mi, állatok, akkor a dolgok másként alakultak volna", mondja.
Martin Niemöller gyakran idézett példázata juthat eszünkbe Kisnyuszi történetét olvasva:
"Amikor Németországban a kommunistákért jöttek, én nem álltam ki értük, mert nem voltam kommunista. Aztán a zsidókért jöttek, és én nem álltam ki értük, mert nem voltam zsidó. Aztán a szakszervezeti tagokért jöttek, és én nem álltam ki értük, mert nem voltam szakszervezeti tag. Aztán a katolikusokért jöttek, és én nem álltam ki értük, mert protestáns voltam. Aztán értem jöttek, és addigra már senki sem maradt, aki kiálljon mellettem."

Kisnyuszi történetével a tarsolyunkban már 6-8 éves gyerekekkel is beszélgethetünk olyan fontos témákról, mint a diszkrimináció, a sztereotipizálás, az áldozat okolása, a csoportviselkedés, vagy a civilkurázsi.

Kovács Monika

A könyv megrendelhető Egyesületünknél.

Vissza a sajtó-oldalra